10 excursii scurte cu plecare din Cluj

Transilvania are unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din întreaga Românie. Îți sugerăm de această dată câteva excursii scurte cu plecare din Cluj, pe care poți să le faci în weekend împreună cu familia sau prietenii.

Ce faci, totuși, când nu ai propria mașină? Cel mai ușor este să apelezi la un serviciu de inchirieri auto Cluj, unde poți să alegi autoturismul potrivit excursiei alese și numărului de persoane cu care călătorești.

  • Castelul Banffy din Bonțida – 40 min
  • Salina Turda – 40 min (+ Cheile Turzii bonus)
  • Stufarisurile de la Sic – 60 min
  • Laguna Albastră – 60 min
  • Satul Bologa – 60 min

Hai și tu să vezi pe unde te plimbi aproape de Cluj!

Castelul Banffy din Bonțida – 40 min

Castelul Banffy de la Bonțida este supranumit și ”Versailles-ul Transilvaniei”. Acesta împletește numeroase stiluri arhitecturale și face să simți cu adevărat că ai călătorit în timp. La prânz, poți să te relaxezi la un picnic în grădina în stil parizian a castelului, chiar lângă un lac superb.

Acesta este unul dintre cele mai accesibile trasee de o zi cu plecare din Cluj: se află la doar 30 km de oraș. Traseul urmează drumul E576, care este accesibil și îți oferă priveliști idilice.

Salina Turda – 40 min

Salina Turda poartă numele de cea mai frumoasă salină din lume și se află la doar 35 de kilometri de Cluj-Napoca. Este un adevărat oraș subteran, cu multe locuri de vizitat, posibilități de agrement și chiar și un lac subteran.

E foarte simplu să ajungi din Cluj aici. Salina are două intrări, mai exact din str. Salinelor 24A și din intrarea nouă, din centrul turistic Salina-Durgau, pe Aleea Durgăului nr. 7. De pe DN1 ajungi la noua intrare a salinei.

Bonus – Cheile Turzii

După ce te relaxezi în atmosfera futuristă a salinei, îți recomandăm să te bucuri de peisajul superb la rezervația Cheile Turzii, punct aflat la doar 25 minute cu mașina de Salina Turda.

De pe Aleea Durgăului, trebuie să o iei pe Strada Castanilor și apoi pe DN1/E81, iar apoi pe DJ103l. Traseul este unul lejer și nu ai nevoie de o mașină pentru drumuri grele.

Traseul către Salina Turda și Cheile Turzii este ideal pentru excursii de o zi din Cluj, fie cu familia sau cu prietenii. Drumurile sunt accesibile și poți să găsești parcări lejer.

Stufarisurile de la Sic – 60 min

Rezervația Stufărișurile de la Sic se află la nici 50 de km de Cluj-Napoca. Se mai numește și ”Deta Clujului” pentru că are cea mai mare întindere de stuf din România. Este casa multor specii de păsări și alte animale, pe care poți să le vezi din foișoarele amenajate sau din turn.

Traseul ideal este Cluj-Napoca – Răscruci – Gherla – Lacul Știucilor – Stufărișul de la Sic. Acesta este puțin mai lung, dar peisajul este superb și poți să-l admiri chiar din mașină. Mai ai și opțiunea Cluj-Napoca – Jucu – Coasta – Sic, dar șoseaua nu este la fel de bună.

Laguna Albastră – 60 min

Laguna Albastră este un lac cu o culoare deosebită, aproape exotică. Se află la doar 30 km de Cluj-Napoca, în apropierea comunei Aghireșu. Trebuie să iei calea drumului E81, potrivit pentru orice fel de autoturism preferi.

Peisajul este unul parcă desprins dintr-un catalog de călătorii, care îmbină nuanțele de albastru ale cerului și apei cu culorile inedite ale pădurii care o înconjoară. Dacă vrei să te simți ca într-o vacanță exotică la doar o oră de Cluj, acesta este locul potrivit!

Satul Bologa – 60 min

La aproape 70 km de Cluj se află satul Bologa, o așezare care datează din anul 106. Simți că te întorci în timp atunci când te plimbi prin satul care ascunde o cetate medievală, o moară de apă ca pe vremuri și un castru roman.

Ajungi în Bologa prin DN1/E60, deci drumul nu este deloc o provocare. Priveliștile sunt superbe, iar scurta călătorie o să-ți trezească cu siguranță pofta pentru alte excursii de o zi din Cluj. Și dacă tot ne întoarcem în timp, hai să vedem niște orașe inedite din apropiere!

Trasee de o zi cu destinatii spectaculoase

 

Să vorbim și despre câteva excursii scurte cu plecare din Cluj cu drumuri mai lungi de o oră, dar care n-o să-ți irosească întreaga zi. De data aceasta, orașele sunt în lumina reflectoarelor.

Hai să vezi ce locuri minunate se află la nici 2 ore de Cluj!

Alba Iulia – 1:30h

Orașul din inima Transilvaniei este o adevărată bijuterie turistică din împrejurimile Clujului. În Alba Iulia sunt multe locuri de vizitat istorice, cum ar fi Cetatea Alba Carolina, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, Catedrala Romano-Catolică și Șanțurile Cetății.

Acesta este unul din orașele care ascund istorie și amintiri în fiecare cărămidă pusă la construirea sa. Chiar și dacă te afli în trecere cu mașina, e imposibil să nu te oprești măcar la o cafenea de pe una din străzile medievale.

Sunt aproape 100 de km între Cluj-Napoca și Alba Iulia. În principal, urmezi DN1 și mergi spre Turda, apoi ții cale dreaptă spre Alba Iulia. Traseul este unul lejer pe care poți să îl parcurgi cu orice automobil dorești.

Sighisoara – 2h

Ii se spune și cel mai colorat oraș din România și găzduiește unele dintre cele mai interesante clădiri medievale. Aici poți să vizitezi Cetatea Sighișoara, Turnul cu Ceas și chiar și Sala Școlarilor. Dacă ți-ai dorit vreodată să te întorci în timp, acesta este locul potrivit!

Sighișoara se află la 155 km de Cluj-Napoca iar pe drum urmezi Autostrada Transilvania și DN13. Traseul este unul puțin mai lung, dar nici nu simți cum trece timpul dacă privești din mașină peisajele superbe.

Sibiu – 2h

Îți ia doar 2 h să străbați cei 173 km până la Sibiu, iar la destinație te așteaptă un adevărat oraș de poveste ascuns printre munți. Pe lângă Piața Mare ai destule alte obiective turistice de vizitat: Podul Minciunilor, Turnul Sfatului și Catedrala Evanghelică, care datează de sute de ani.

Sibiul este un oraș mic, pe care poți să-l parcurgi lejer pe jos. Cel mai bine este să-l vizitezi în timpul verii, când fântânile din Piața Mare răcoresc zona centrală.

Ajungi la Sibiu dacă urmezi A10 și A1, deci rămâne la latitudinea ta ce autoturism preferi pentru excursii de o zi din Cluj spre acest oraș. Drumul este unul lin, cu priveliști superbe și destinația pare scoasă din basme.

Baile Felix – 2:30 h

Băile Felix este cea mai mare stațiune balneo din România și se află la aproximativ 160 km de Cluj. Îți recomandăm să alegi să închiriezi o mașină spațioasă, potrivită pentru călătoriile puțin mai lungi.

Orașul este cunoscut pentru izvoarele termale și posibilitățile de agrement. Dacă îți dorești o zi de relaxare și puțină distracție la Aqua Park împreună cu familia sau prietenii, pune neapărat Băile Felix pe listă! Nimic nu se compară cu o zi de spa în nord-vestul României.

Ghetarul de la Scarisoara – 2:30 h

La cam 100 de km de Cluj se află Peștera Scărișoara, unde găsești cel mai mare ghețar subteran din țară. Locul este unic în România și una din puținele destinații care oferă o priveliște care te duce înapoi mii de ani, căci peștera s-a păstrat la fel de-a lungul timpului.

Acesta este unul din acele trasee potrivite pentru iubitorii de natură și istorie naturală. Nu trebuie să fii geolog ca să te bucuri de priveliște, totuși! Dacă ai măcar cea mai mică afinitate pentru peisajele frumoase, Ghețarul de la Scărișoara trebuie să se afle pe lista ta.

Ca să ajungi acolo, trebuie să mergi pe niște drumuri naționale și județene. Nu este un traseu la fel de lin ca pe autostradă, de aceea îți recomandăm să alegi o mașină ceva mai rezistentă, mai ales dacă vizitezi în sezonul rece.

Iată că sunt o mulțime de excursii de o zi din Cluj. Aceste destinații, fie create de natură sau de mâna omului, sunt accesibile pentru cei care doresc să facă o scurtă călătorie de weekend și să descopere frumusețea Transilvaniei.

Te așteaptă destinații uimitoare la doar câțiva zeci de kilometri de Cluj!

Gheorghe Florin Campan

* Experiența în închirierea de mașini pe termen scurt, mediu și lung
* Peste 15 ani de experiență în domeniul importului de autoturisme
* Cunoștințe aprofundate în domeniul turismului și al sectorului auto

Citeste mai mult

© GCA