Returnarea Masinii Inchiriate: Ghid Pas cu Pas pentru o Incheiere fara Probleme

Returnarea Masinii Inchiriate Ghid Pas cu Pas pentru o Incheiere fara Probleme

Chiar daca ne intoarcem mai obositi decat atunci cand am plecat, o vacanta reusita reprezinta cheia unor experiente unice si amintiri pretioase. 

Lucrul acesta inseamna ca nu este timp de pierdut, iar pentru a profita la maximum de momentele petrecute in destinatia dorita, multi aleg sa calatoreasca cu avionul pentru zboruri interne catre cele mai iubite orase, precum Timisoara, Iasi sau Cluj-Napoca

In plus, odata ajunsi la destinație, optiunea unei inchirieri auto Cluj aeroport devine urmatorul pas pentru a eficientiza timpul si a explora in voie frumusetile locurilor vizitate.

Dar ce se intampla atunci cand vrei sa returnezi masina inchiriata? Ei bine, ti-am pregatit un ghid detaliat pentru o returnare fara probleme sau taxe extra!

Verificarea Vehiculului Inainte de Returnare

Pentru a te asigura ca procesul de returnare a masinii inchiriate se desfasoara fara probleme, iata cateva sfaturi relevante pe care ar trebui sa le urmezi in timpul acestui proces:

Curatarea masinii

Inainte de a o returna, asigura-te ca masina este curata, atat in interior, cat si in exterior. De asemenea, tine cont de urmatoarele sfaturi:

 • Aspiratia – Foloseste un aspirator puternic pentru a indeparta praful, resturile si mizeria din interiorul masinii. Aspira cu atentie zonele tapitate, covorasul si spatiile dintre scaune.
 • Curatarea tapiteriei – Daca tu sau un pasager a avut un mic accident iar tapiteria s-a murdarit, utilizeaza un spray specializat pentru curatarea acesteia. Urmeaza instructiunile producatorului pentru a aplica si curata eficient suprafetele tapitate. De asemenea, utilizeaza o perie cu peri moi pentru a lucra produsul in tesatura si apoi sterge excesul cu o laveta curata.
 • Curatarea bordului si a panoului de control – Pentru a evita deteriorarea sau decolorarea acestora, utilizeaza un spray special pentru curatarea plasticului si a suprafetelor din piele sau material sintetic. Aplica produsul pe o laveta moale si sterge cu atentie suprafetele.
 • Curatarea exterioara – Foloseste un detergent auto de inalta calitate si nu uita de parbriz, oglinzi si jante.

Recomandare:

Asigura-te ca spatiile de depozitare si portbagajul sunt goale si nu ai uitat niciun obiect personal in masina.

Examinarea masinii

Dupa curatare, examineaza automobilul cu mare atentie:

 • Analizeaza caroseria pentru eventuale daune, zgarieturi sau lovituri. Ia in considerare si partea de jos a masinii. Pot exista daune in partea inferioara sau la suspensie. Acorda atentie si celor mai mici daune, pentru a nu fi surprins la verificarea finala. 
 • Inspecteaza starea anvelopelor si presiunea acestora. Asigura-te ca sunt intr-o stare buna si ca nu exista umflaturi, taieturi sau alte defecte aparute dupa inchiriere.
 • Verifica functionalitatea sistemului de climatizare, a sistemului audio, a celui de navigatie si a altor caracteristici interioare.
 • Testeaza franele pentru a te asigura ca functioneaza corect si nu exista zgomote sau probleme la franare.
 • Verifica sistemul de directie pentru orice probleme sau zgomote neobisnuite.
 • Testeaza comenzile de pe volan, inclusiv sistemul de control al vitezei de croaziera, daca este disponibil.

Verificarea kilometrajului 

Este important sa fii atent si precis in timpul verificarii kilometrajului, deoarece aceasta poate afecta costul final al inchirierii. Asigura-te ca respecti procedurile si cerintele agentiei de inchirieri in legatura cu verificarea si raportarea kilometrajului.

Tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a efectua aceasta verificare:

Revizuieste contractul de inchiriere

Inainte de a returna masina inchiriata, verifica contractul de inchiriere si identifica kilometrajul initial inregistrat. Acesta iti va oferi o referinta clara pentru a compara kilometrajul actual.

Verifica tabloul de bord

Observa cu atentie tabloul de bord si inregistreaza cifrele exacte ale kilometrajului. Asigura-te ca esti intr-un mediu bine luminat pentru a putea citi cu precizie.

Fotografiaza sau filmeaza kilometrajul

Pentru a avea o dovada vizuala, fotografiaza sau filmeaza tabloul de bord care indica kilometrajul masinii. Asigura-te ca fotografiile/filmarile sunt clare.

Comunica kilometrajul

La momentul restituirii masinii, informeaza agentia de inchirieri cu privire la kilometrajul inregistrat. Ofera informatii precise si mentioneaza diferenta fata de kilometrajul initial.

Pastreaza dovezi

Pastreaza toate documentele, inclusiv fotografiile sau filmarile cu kilometrajul, pentru a avea o dovada in cazul in care apar probleme sau dispute ulterior.

Taxe si Penalitati

Atunci cand inchiriezi o masina, e important sa citesti cu atentie contractul de inchiriere si sa retii regulile, posibilele taxe si penalitati asociate acestui proces.

Taxe suplimentare

In cazul in care intarzii predarea vehiculului inchiriat, este posibil sa fie aplicata o taxa suplimentara. Aceasta poate varia in functie de politica agentiei de inchirieri si de durata intarzierii. De obicei, agentiile de inchirieri specifica in contractul de inchiriere perioada de gratie si tarifele pentru intarzieri.

Penalitati in caz de daune

In cazul in care in momentul verificarii ai observat daune, trebuie sa le comunici agentiei. In functie de severitatea acestora si de politica agentiei, se pot aplica penalitati sau costuri suplimentare. 

In unele cazuri, agentia de inchirieri poate avea un proces specific pentru gestionarea daunelor, inclusiv documentarea si fotografierea daunelor, completarea unui raport si furnizarea de informatii despre asigurarea de inchiriere (daca este cazul). 

Este important sa urmezi cu atentie aceste etape si sa pastrezi toate documentele relevante pentru a sustine procesul de solutionare a daunelor.

Retine:

In functie de politicile agentiei si de contractul de inchiriere, poti fi responsabil pentru costurile reparatiilor sau pentru valoarea de inlocuire a vehiculului inchiriat in cazul daunelor. Este recomandat sa fii familiarizat cu detaliile asigurarii de inchiriere si cu responsabilitatile tale in acest sens.

Incheierea Procesului de Returnare

Procesul de returnare al masinii inchiriate poate varia in functie de agentia de inchirieri si de acordul specific pe care l-ai incheiat. Cu toate acestea, urmatorii pasi iti vor asigura o returnare eficienta si fara probleme:

Planifica-ti traseul din timp

Pentru a evita o taxare suplimentara, iti recomandam sa-ti planifici traseul din timp. Daca ai ales sa restitui masina in alt oras fata de cel din care ai ridicat-o si nu esti sigur de adresa sau programul de lucru, contacteaza din timp firma de la care ai inchiriat vehiculul. 

Pentru a evita confuziile si intarzierile, asigura-te ca esti familiarizat cu adresa exacta si indicatiile pentru locatia de returnare. In unele cazuri, agentia de inchirieri poate avea mai multe puncte de returnare in oras sau chiar la aeroport.

Urmeaza cu strictete instructiunile agentiei de inchirieri pentru a evita orice neplaceri sau penalizari!

Verifica nivelul combustibilului

Asigura-te ca returnezi masina inchiriata cu acelasi nivel de combustibil pe care l-ai primit. Completeaza rezervorul inainte de predare pentru a evita costuri suplimentare. 

Fotografiaza indicatorul de combustibil ca o dovada, in caz de dispute. Respectarea politicii de combustibil va asigura o finalizare fara probleme a procesului de returnare.

Restituie cheile si documentele

Asigura-te ca ai toate cheile masinii si documentele relevante pregatite pentru a fi returnate. Pentru a returna masina inchiriata, vei avea nevoie de urmatoarele documente:

 • Contractul de inchiriere –  Asigura-te ca ai copia contractului de inchiriere semnata la preluarea masinii;
 • Documentul de identitate; 
 • Permisul de conducere;
 • Extrasele de plata si facturile: Daca exista plati suplimentare sau costuri aditionale, pregateste extrasele de plata si facturile corespunzatoare.

Recupereaza depozitul

In momentul in care inchiriezi o masina, vei fi solicitat sa platesti un depozit ca forma de garantie pentru compania de inchirieri. Totusi, la finalul inchirierii, poti recupera aceasta suma in intregime sau partial, daca indeplinesti conditiile impuse de firma.

Plata in numerar presupune predarea sumei necesare angajatului din compania de inchirieri auto, suma ce va fi restituita in aceeasi forma la returnarea vehiculului. 

In cazul platii cu cardul, depozitul se plateste prin intermediul unei preautorizari. Acest lucru inseamna ca suma depozitului va fi temporar blocata pe cardul tau de catre centrul de autorizare al bancii. Banii raman in contul tau, fiind rezervati pentru compania de inchirieri auto. La returnarea vehiculului, depozitul va fi eliberat si disponibil pe cardul tau.

Obtine o confirmare in scris: 

Dupa ce ai finalizat procesul de returnare, solicita o confirmare in scris de la agentia de inchirieri. Aceasta iti va oferi o dovada documentata a faptului ca masina a fost returnata in stare buna si ca obligatiile tale au fost indeplinite.

Ofera feedback 

Feedback-ul dupa returnarea unei masini inchiriate este esential pentru imbunatatirea serviciilor, construirea unei reputatii solide si cresterea increderii clientilor. Prin exprimarea opiniei tale, asiguri o experienta de inchiriere auto mai buna pentru toti soferii.

Rezumatul Unei Returnari de Succes

Procesul de returnare a unei masini inchiriate poate fi o etapa cruciala pentru incheierea cu succes a experientei tale de calatorie. Este esential sa parcurgi pasii de mai sus pentru a evita orice taxe sau penalitati suplimentare si pentru a te asigura ca totul decurge fara probleme.

Verificarea amanuntita a vehiculului inainte de returnare, curatarea atat a interiorului, cat si a exteriorului masinii si examinarea detaliata a kilometrajului sunt etape esentiale pentru a te asigura ca masina este in aceeasi stare in care ai primit-o. Este recomandat sa documentezi fiecare aspect important, utilizand fotografii sau filmari, pentru a avea o dovada vizuala in cazul unor dispute viitoare.

Este, de asemenea, important sa fii familiarizat cu taxele si penalitatile asociate procesului de returnare. Acestea pot include taxe suplimentare in cazul intarzierii predarii masinii sau costuri aditionale in cazul daunelor constatate. Citirea atenta a contractului de inchiriere si cunoasterea detaliilor privind asigurarea de inchiriere te vor ajuta sa intelegi responsabilitatile tale si sa eviti surprizele neplacute.

Pentru a finaliza procesul de returnare fara probleme, este recomandat sa iti planifici traseul din timp, sa verifici nivelul de combustibil si sa pregatesti toate documentele relevante pentru predarea masinii. Asigura-te ca respecti cerintele agentiei de inchirieri si urmeaza cu strictete instructiunile.

Incheierea procesului de returnare implica recuperarea depozitului si obtinerea unei confirmari scrise din partea agentiei de inchirieri. De asemenea, oferirea unui feedback sincer si constructiv poate contribui la imbunatatirea serviciilor.

In concluzie, respectarea pasilor si a politicilor impuse de agentia de inchirieri si comunicarea eficienta cu aceasta te vor ajuta sa inchei procesul de returnare a masinii inchiriate cu succes, oferindu-ti astfel o experienta placuta si fara probleme pe parcursul intregii tale calatorii!

Returnarea Masinii Inchiriate: Ghid Pas cu Pas pentru o Incheiere fara Probleme